Koreai Művészek Európában – Jasmin Choi fuvolaművész szólóestje

Jasmine Choi fuvolaművész szólóestje

Időpont: június 23. szombat 15 óra
Duna Palota, Színházterem

Jasmine Choi (fuvola), Giorgos Fragos (zongora)

A Koreai Művészek Európában programsorozat az európai Koreai Kulturális Központok közös projektje, melynek részeként ezúttal Jasmine Choi világszerte ünnepelt fuvolaművész érkezik hazánkba és ad önálló szólóestet június 23-án Budapesten. 2015-ben a brit Sinfini Magazin a világ 10 legkiválóbb fuvolaművésze közé választotta olyan más nagyszerű kortársaival, mint Marcel Moyse, Jean-Pierre Rampal, James Galway és Emmanuel Pahud, s azóta is előkelő helyet foglal el a nemzetközi zenei világ színpadán mint az egyik legnagyszerűbb női előadóművész.

Jasmine Koreában született, jelenleg Ausztriában él. A nemzetközi elismerés megszerzésében fontos lépést jelentett számára, hogy a Fabio Luisi vezette Bécsi Szimfonikusokban vezető fuvolistaként, a Paavo Jarvi vezette Cincinnati Szimfonikusokban pedig társult szólamvezetőként működött közre. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet szólista karrierjének ápolására.

Színpadra lépett többek között a Berlini Szimfónikusok újévi hangversenyén, a Bécsi, Philadelphiai, Cincinnati, Szentpétervári és Cseh Filharmónikusokkal, a Salzburg Mozarteummal, a Salzburg Mozart Együttessel és a New York Klasszikus Együttessel is. Zenei repertoárja átível számos műfaj között a klasszikus zenétől a jazz és pop világán át a kísérleti zenéig. Nevéhez kötődik a Mendelssohn és Csajkovszkij hegedűkoncertek fuvolaátiratának elkészítése, valamint Detlev Glanert, Texu Kim és Mark Laycock kortárs zeneszerzők munkáinak feldolgozása is.

Tanulmányait a Curtis Zenei Intézetben, majd a Juilliard Iskolában végezte Julius Baker, a New York Filharmonikusok egykori vezetőjének diákjaként, majd Jeffrey Khaner, a Philadelphia Zenekar vezetőjének szárnyai alatt. Számos albuma jelent már meg a Sony Klasszikusok sorozatban, köztük a Mozart Fuvolakoncertek, a Fantasy (virtuóz fuvoladarabok), a Claude Bolling Jazz Szvit és a Mozart Fuvolakvartettek. Budapesten először ad koncertet.

Program:

Eldin Burton: Szonatina fuvolára és zongorára

Paul Schoenfield: Achat Sha’alti fuvolára és zongorára

Lowell Liebermann: Szonáta fuvolára és zongorára (Op. 23)

-szünet-

Samuel Barber: Canzone fuvolára és zongorára (Op. 38a)

Aaron Copland: Fuvola-zongora duó

Paul Schoenfield: Négy szuvenír fuvolára és zongorára

A koncert ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges ITT