Emberközelben

A kiállítás három jeles iparművész (Bánky Zsuzsanna, Gisztl Anna, Szabó Gyula) munkásságát mutatja be, akik alkotásaik során magyar történelmi viseletek hangulatát, díszítőmotívumait ültetik át a mai divatba.

A Gisztl Anna  nevével fémjelzett HARMONY-ART több évszázados hagyományokat őrző egyedi termékeiről ismert iparművészeti stúdió. Jól viselhető, elegáns öltözékei a mai kornak készültek, felhasználva úgy a népi, mint a polgári stíluselemeket. Alkotásait a mívesség, a különös gonddal összeválogatott nemes alapanyagok, csipkedíszítés és gazdag kézi gyöngyhímzések együttes harmóniája jellemzi. Zsűrizett ruháival Magyarországon számos díjat kapott, köztük “Tradíció” védjegyet, valamint “Arany Gránátalma” díjat. Kiemelkedő eredménnyel vett részt számos hazai, európai és tengerentúli kiállításon.

Szabó Gyula (GyulaVitéz) egyedi férfi és nő ruhákat tervez és készít. A régi viseletek – egyenruhák, díszöltözetek – elemeit, stílusát ülteti át a mai divatba. A múlt díszítéseit korszerű szabászati megoldásokkal, anyagokkal és gyártástechnológiával ötvözi. Jól elkülöníthető stílusa folyamatosan fejlődik. Ruháit azoknak ajánlja akik szívesen vállalják egyediségüket és emelett szeretik és értékelik multúnkat és hagyományainkat.

Bánky Zsuzsanna
Több, mint húsz éve foglalkozom gyöngyfűzéssel. Fehér Anna népi iparművész volt tanító mesterem. Így teljesedett ki életem „hármasa” család, munka, kézművesség. A magyar népi kultúra hagyományt őrző ékszereit, és a jelenkor divatos ékszereit is örömmel és lelkesedéssel készítem. 1994-től a Magyar Gyöngy Egyesület, 2010-től a Napvilág Alapítvány kézműves tagozatának is tagja vagyok, mely szervezetek célja a népművészet ápolása, a hagyományok megőrzése és a megtalált kincsek elkészítése, Több, mint ötven helyi és országos kiállításon, pályázaton vettem részt, számos esetben díjazott voltam. A XV.-Élő Népművészet-Országos Népművészeti Kiállításon arany oklevelet kaptam. A jövőben is várom a kihívásokat és azok megoldásának örömét. Jelenleg Gisztl Anna és Szabó Gyula ruhatervező kézművesekkel dolgozom együtt. Mesterségek Ünnepén közösen díjazottak voltunk alkotásainkkal, remélem hosszan tartó együttműködés elé nézünk.

A kiállítás megtekinthető február 14-ig naponta 9 és 18 óra között.

 

A művészek elérhetőségei:

Gisztl Anna
1053 Budapest, Veres Pálné utca 4-6. (10-es kapucsengő)
+36 1 317 0804
art@harmony.hu
www.harmony.hu

Szabó Gyula
1053 Budapest, Veres Pálné utca 4-6. (10-es kapucsengő)
+36 30 932 1647
www.vitezszabolegeny.hu

Bánky Zsuzsanna
+36 20 923 3329