A zene hatalma

A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának előadása.

Műsor
Gluck: Orfeusz és Euridiké (három felvonásos tragikus operakoncertszerű előadása a KÓTA támogatásával)

Közreműködnek
Vörös Szilvia – Orfeusz, Szemere Zita – Euridiké, Bódi Zsófia – Ámor és a Budapesti Monteverdi Kórus (Karigazgató: Kollár Éva)

Vezényel
Somos Csaba

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Orpheus lant– húrja szólt:
Lomb, fagyos bérc meghajolt,
Hallva bűvös éneket.
Zsendült inda, fű, virág,
Enyhe zápor, napvilág
És nem– múló kikelet.

Hallgatták, hogy cseng a dal:
Tengerár és szélvihar
Fejet hajtott, elpihent.
Ének, édes hatalom:
Tőle miden fájdalom
Mély álom, vagy síri csend.

W. Shakespeare: VIII. Henrik (Részlet a III. felvonásból). Fordította: Weöres Sándor

Christoph Willibald Gluck (1714– 1787) cseh származású szerző többek között Bécsben és Párizsban működött.Operájának befejezése eltér a mondabeli történettől, mert a dalnok az Eliziumban nehezen megtalált kedvesét annak ellenére sem veszíti el, hogy az isteni tiltás ellenére még a felszínre érkezés előtt reá tekintetett. A csoda ismét Ámor istennek volt köszönhető, aki megsajnálva Orfeuszt, másodszor is életre keltette Euridikét. A házaspár Ámor templomában dicsőíti a szerelem mindenható erejét.

(Zelinka Tamás)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Somos Csaba első diplomáját 1994-ben a Zeneakadémia karvezetés szakán szerezte (tanárai voltak: Jobbágy Valér, Erdei Péter). 1993-1998-ig a Zeneakadémia karmester-képzőjét végezte (tanárai voltak: Lukács Ervin, Gál Tamás). Karmesteri diploma hangversenyét 1998-ban abszolválta. Mesterkurzusokat végzett Jürgen Jürgens, Johannes Moesus, és Jurij Simonov irányításával. 1992-2009-ig (2 év megszakítással) a Vasas Művészegyüttes Énekkarának karnagya volt. 2002- ben megalapította a Vass Lajos Kamarakórust, melyet a mai napig vezet.
Kamarakórusával számtalan hazai és nemzetközi verseny helyezettje. Többek között 2002-ben a görögországi Prevezában I. Díjat, 2009-ben a macedóniai Ohrid-ben I. díjat és legutóbb a 2014-ben Caorle/Velencében rendezett “Venezia in Musica” nemzetközi kórusversenyen I. díjat és Nagydíjat nyert. Több mint 20 éve rendszeres vendég karmestere és karnagya számos magyar szimfónikus zenekarnak és hivatásos kórusnak, gyakran zsűrizik versenyeken, fesztiválokon.
2000-2003-ig a debreceni Csokonai Színház karmestere, 2004- zeneigazgatója volt. 2004-2007-ig a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója. 2009-2013-ig a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya volt. 2012-ben a Kóta Művészeti Bizottságának elnöke. 2013-ban Zeneakadémia tanára és Alma Mater Kórusának karnagya.
Karmesterként vendégszerepelt a Salernoi Filharmónikus Zenekarnál /Olaszország/ és a Szakatai Filharmónikus Zenekarnál /Japán/.
Karnagyként sikeresen vendégszerepelt többek között Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Romániában, Görögországban, Macedóniában, Ausztriában, Németországban. 2002-ben Rubányi-díjat, 2014-ben Liszt-díjat kapott.

Vörös Szilvia énekművés z 2008-ban megnyerte a VI . Országos Simándy József énekverseny első kategóriáját, és ugyanabban az évben lett Marton Éva növendéke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2011-ben Gundel Művészeti díjatkapott az operaénekes kategóriában.

Szemere Zita a budapesti születésű lírai koloratúr szoprán énekesnő a Bartók Béla Zeneművészeti konzervatórium elvégzése után, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemen folytatta tanulmányait. 2011-ben megnyerte kategóriájában a VII. Országos és II. Nemzetközi Simándy József énekversenyt, majd 2012-ben debütált a Szegedi Nemzeti Színházban, Verdi: Rigoletto: Gilda szerepében. Ez a szerep meghozta számára azt a sikert, ami a mai napig pályája felfelé ívelését jelenti. 2013-ban Verdi: Gildájaként szerepelt a Klassic Festival Schloss Kirchstetten című komolyzenei fesztiválon Ausztriában. Repertoárjában található például, Mozart: Éj királynője, Pamina; Donizetti: Don Pasquale: Norina és Offenbach: Hoffmann meséi: Olympiája is.
Énektanára Ks. Magda Nádor, akit a mai napig mesterének tekint, de részt vett például Sass Sylvia, Nicolas Clapton, Marton Éva és Hamari Júlia mesterkurzusain is. (forrás: opera.hu)

Bódi Zsófia énekművész az Eötvös Lóránd Tudományegyetem zeneterapeuta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemTanárképző Intézetében magánénektanár, ének-kamaraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig oratórium dalénekművész diplomát kapott.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bérlet – és jegy árak
Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet egyenként: 11 500 Ft. | Az Őszi Bérlet ésTavaszi Bérlet együttes megvásárlása esetén az ár: 21 000 Ft. | Az Őszi Bérletés Tavaszi Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 2900 Ft. A Családi matiné Bérlet: 4 900 Ft. | A Családi matiné Hangversenysorozategy előadására szóló jegy: 1200 Ft. Áraink 27% áfát tartalmaznak.

Megvásárolhatóak hétköznap 10 és 18 óra között (koncertek napján az előadáskezdetéig!) a Duna Palota portáján (1051 Bp., Zrínyi u. 5. | +36 1 235 5500) vagy a www.jegy.hu weboldalon (Tavaszi Bérlet/1).

Információ
www.dunaszimfonikusok.hu | +36 1 355 8330 | duna.szimf@dunapalota.hu