Mara Kinga festőművész kiállítása

A kiállítás ismét megtekinthető  június 22-én hétfőtől július 8-án szerdáig, hétköznapokon 9-17 óra között!

Kiállításmegnyitó: 2020. március 10. (kedd) 18:00

A vendégeket köszönti: Dr. Bába Szilvia Ph.D. a Duna Palota ügyvezetője
A kiállítást megnyitja: Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
Közreműködők: Tóth Andor
A belépés ingyenes.

………………………………………………………….………………

Mara Kinga festőművész
(Budapest, 1980 – )

A Kisképző elvégzése után a MKE-en és a skóciai Edinburgh College of Art-on folytatta tanulmányait. Mesterei Kiss Zoltán, Nagy Gábor és Iain Patterson voltak. 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán.

Művészetére már az egyetemi évek alatt karakteres, egyéni világ volt jellemző. Képein az álom és valóság, érzelmek és történetek egymásba fonódva élnek tovább. Műveiben a hagyományos népi kultúra és kortárs újrafogalmazásuk egyszerre van jelen.

Művészetéről így vall:
“Meghatározó és állandó témám Szűz Mária személye, az anyaság és a szerelem személyes, illetve szakrális értelmében is. Festészetem lényegét érzelmi kötődéseimen túl, hazám keresztény kultúrája jelenti. Inspiráló számomra a magyar népművészet és mintakincs, a templomok kazettás mennyezetei, hímzések, fafaragások mintái, a népi muzsika, a magyar tájak, fények, amik az otthont jelentik … Ezekből szeretnék kortárs festészetet formálni.”

Összetéveszthetetlen festői világa, művészi válasza úgy sajátosan magyar, hogy nemzetközileg is értelmezhető és beágyazott. Alkotásai a külhonban is ismertek, művei éppúgy megtalálhatóak a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum Európai Gyűjteményében, mint az oroszországi M.S. Tuganov Állami Művészeti Múzeum anyagában is.

Két évtizedes pályája egységes szemléletű és konzekvens építkezésű. Munkái kiérleltek, de a művész ritkán lép a közönség elé. Eddigi egyéni kiállításai is egy-egy korszakhatárt jeleztek. Mindegyik időszak más-más inspiráció alatt született: 2003 Magyar Kultúra Alapítvány Háza – skóciai tájak, kelta művészet, 2012 Forrás Galéria, – kínai utazás és az anyaság, 2013 Vörösmarty Színház Forrás Galériája – magyar népi motívumok, mennyezet kazetták, 2018 Józsa Judit Galéria – Egy asszony című kiállítás, erdélyi utazások, Mária kegyhelyek.

Számos csoportos kiállítás résztvevője, munkáit megismerhette a közönség a Kárpát-medence, Kelet-Európa, illetve Ázsia múzeumaiban.

Díjak :
2001. Erasmus ösztöndíj
2004. Tóth Menyhért-díj
2018. NKA alkotói támogatás
2019. XXII. Országos Portré Biennále Bronz diploma