Malonyai Dezső pályázat

Malonyai Dezső pályázat

Pályázati felhívás!

Hommage á Malonyai Dezső

A Duna Palota “Hommage á Malonyai Dezső” címmel és tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdet Malonyai Dezső író, művészettörténész, néprajzkutató születésének 150., halálának 100. évfordulója tiszteletére.

Várjuk olyan magyarországi és határon túli magyar képző-, ipar- és népművészek és népi iparművészek kiállításra kész alkotásait (max. 3), akik az ősi magyar díszítő- és népművészet, valamint egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma-, szín- és tárgyi világát hűen tükröző, vagy azt felhasználó, a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, „újra álmodó” művet hoznak létre. Kérés a Malonyai kutatói-feldolgozói-felfedezői magatartáshoz történő kapcsolódás.

„…ha van nemzeti jelleme a magyarnak – mint ahogyan van minden nemzetnek – benne kell annak lennie, látnunk, éreznünk kell azt a vonalak lendületében, a szinek harmóniáiban, a plasztikai formák változatában csakúgy, mint ahogyan kicsendül az a magyar népdal ritmusából; benne kell annak lennie a kompozicióban, a szerkezetben, a fölépítésben csakúgy, mint ahogyan benne van a magyar prozódiában, a magyar nóta belső ritmusában, dallamának jellemző felépítésében… A népművészet tanulmányozása közben, mind elfogadhatóbbnak találjuk azt a föltevést, hogy a geometriai díszítésekben nyilvánuló örömérzet bizonyos olyan ősrégi jelek és ábrázolások megszokásában leli magyarázatát, amelyek valaha hasznossági okokból keletkezve és évezredeken át alkalmazva, annyira befészkelték magukat az emberek lelkébe, hogy látásuk, ismerős voltuk örömet szerzett akkor is, amikor hasznossági rendeltetésök már régen megszünt…” (Malonyai Dezső)

Az alkotások technikája szabadon választott. Festmények, akvarellek, grafikák, fali szőttesek, kárpitok… mérete max. 50×70 cm. Keretezve, függesztési megoldással ellátva. A szobrok mérete max. 1 méter magas és 50 cm széles lehet. A pályázaton való részvételnek nem feltétele, hogy új alkotást nevezzen az alkotó, ám a szervezők előnyben részesítik az eddig még be nem mutatott, illetve jelen felhívás inspirálta műveket.

A művek és a nevezési lap beadási határideje: 2016. október 16. – 19:00

Nevezési lap letöltése!

Beadási cím:

Duna Palota Nonprofit Kft.
1051 Budapest, Zrínyi u. 5.
Minden nap, 7.30 és 19.00 óra között

A nevezés díjmentes. A nevezés a kitöltött, aláírt nevezési lap és az alkotás(ok) egyidejű benyújtásával érvényes. A nevezési lap a honlapunkról (www.dunapalota.hu) letölthető.

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből álló zsűri végzi: Birinyi József néprajz-népzenekutató, Hungarikum Szövetség elnöke, Feledy Balázs művészeti író, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, Kovács Gergelyné kultúrtörténész, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus, Érdemes Művész és Tankó Judit Munkácsy-díjas iparművész.

A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.
Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
Az ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja: 2016 november eleje
A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2016 novemberében tekintheti meg.
A kiállított alkotások visszaadásának időpontja: 2016 decembere
A kiíró gondoskodik a média „mozgósításáról”, híradásról, a PR-  és reklámtevékenységről.

További információ:
Újlaki Edina kulturális szervező
Email: ujlaki.edina@dunapalota.hu
Telefon: +36 1 235 5505

Mobil: +36 20 392 9006
www.dunapalota.hu