MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2021 valamint VIRÁG A MŰVÉSZETBEN – KÉZMŰVES SZEMMEL

PROGRAMAJÁNLÓ

Országos kézműves kiállítás a Duna Palotában

2021.július 28-ától augusztus 19-éig a Duna Palotában látható „A Magyar Kézművességért” Alapítvány 28. kiállítása

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2021 valamint

VIRÁG A MŰVÉSZETBEN – KÉZMŰVES SZEMMEL

című kettős tematikájú  nyári országos kiállítása.

A kiállítást megelőzően az Alapítvány által (az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával közösen) meghirdetett nyílt pályázatra az ország minden részéből érkeztek a természetes alapanyagokból, különböző kézműves technikákkal készült alkotások.

A 40-50 művészi kézműves szakma (köztük fazekasok, keramikusok, faragók, bútorfestők, ruha-, öltözék- és viselet-készítők, ötvösök, ékszerkészítők, gyöngyfűzők, hímzők, szövők, csipkeverők, foltvarrók, nemezelők, csuhé-, vessző-, szalma- és gyékényfonók, tojásfestők, mézeskalácsosok, bőrművesek, tűzzománcosok, üvegművesek, ikonfestők, fegyver-, hangszer- és játékkészítők) pályamunkáinak válogatását néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri végezte.

A közel 150 kiállító majdnem kétszáz alkotását tartalmazó anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát reprezentálja. A pályázók által szabadon választott népművészeti és iparművészeti alkotások – egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző illetve saját tervezésű használati és dísztárgyak – alkalmasak a mai otthonok, ebédlők, gyerekszobák igényes berendezésére; az öltözékek és kiegészítők pedig megfelelnek az egyedi, alkalmi ruhákat és a lezser stílust kedvelők ízlésének is.

A kiállítási anyag másik része a virág mint motívum, szimbólum a művészetben témakör köré csoportosul: ötvösmunkákon, fafaragásokon, textil- és kerámiatárgyakon, viseleteken, csuhé-életképeken és egyéb népművészeti, képző- és iparművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a virág mint jelkép használatát a művészetben.

A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 28. alkalommal rendezi meg immár hagyományos nyári országos kiállítását, folytatva értékőrző és értékteremtő tevékenységét, amely a tárgyalkotó népművészet és a kézműves iparművészet sok évszázados hagyományainak továbbvitelét és megújítását, mai értékeinek bemutatását és népszerűsítését szolgálja. Az AMKA 28 éves tevékenységéről és kiállításairól részletesen olvashat az alábbi linken: www.amka.hu

A látogatók részére a kiállítás a vizuális élmény mellett az ismeretterjesztést is szolgálja, hiszen a nagyközönség a bemutatott alkotásokon, tárgyakon keresztül a klasszikus értelemben vett kézművességgel, ezen belül különböző érdekes, ritka vagy éppen kihalófélben levő szakmákkal, mesterségekkel is megismerkedhet.

A kiállítás anyagáról magyar-angol-német nyelvű színes, keménytáblás reprezentatív album készül, amelyben minden alkotó egy-egy munkájának tárgyfotója látható.