26. Betlehemi jászol kiállítás

Időpont: 2019. december 18 — 2020. január 10.

Az 1994-ben rendezett első után idén 26. alkalommal rendeztük meg a kiállítást, amelynek anyagát „hagyományainkhoz híven” ezúttal is kétfelé osztva, két helyszínen: Budapesten, a Duna Palotában és Veszprémben, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban mutatjuk be. A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indítottuk el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást.

Ezekkel a kiállításokkal egyúttal a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítő mozgalom hagyományait is ápoljuk. 

Az évek során – a kiállítás színesítése, még látványosabbá tétele érdekében – a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítettük a palettát, a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket.

A pályamunkákat ezúttal is néprajzkutatókból, közművelődési szakemberből, iparművészekből valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is.                              

A zsűri végül közel 100 pályázó összesen több,mint 180 munkáját fogadta el a két helyszínen látható kiállításra.

A kiállítás gazdag anyagát idén is háromnyelvű fotóalbumban örökítettük meg.

A Magyar Kézművességért Alapítvány