Virtuális séták a Duna Palotában

A Duna Palota a XIX. század végén kaszinónak épült, de a kártya- és más egyéb szerencsejátékok mellett fontos szerepet szántak a művelődésnek és a művészeteknek is. A Lipótvárosi Kaszinó minden estélye, hangversenye, előadása, matinéja eseménynek számított. Nem volt olyan művésze a világnak, akit a kaszinó legalább egy estére ne akart volna megszerezni. Az 1899-es esztendő záró akkordjaként decemberben maga Dvorzsák vezényelte nagy sikerrel saját szimfóniáját. Széles népszerűségnek örvendtek a felolvasóestek, többek között  Mark Twain és George Brandes is tartott ilyet, de Bartók Béla is itt mutatta be Allegro barbaro című művét. A korabeli beszámolók szerint  „Évi huszonnyolcezer koronát áldoztak hangversenyekre és előadásokra. Hírlapokra és könyvtárfejlesztésre nyolcezer koronát, képvásárlásra pedig négyezer koronát költöttek. Színházra harminckétezer koronát, művészeti és egyéb kulturális célokra tízezer koronát fordítottak.”

A ház történetét és az ehhez kapcsolódó érdekességeket is olvashatnak látogatóink a hamarosan induló sorozatunkban, mely folytatásokban mutatja be történeti hűséggel az elmúlt 120 évet.

Ezzel párhuzamosan az újkori időszakból felelevenítjük a nem csak hazánkban, hanem külföldön is ismert és elismert művészeink kiállításait, melyek a 2010-ben megnyitott és a kaszinó első elnökéről, Falk Miksáról illetve hitveséről Klementínáról elnevezett termekben voltak láthatóak.

Virtuális sétára hívjuk tehát Önöket, – akik jelen voltak kiállításainkon, azok újra élhetik az élményt, akik csak most fedezik fel a Duna Palota szépségeit, azok pedig bepótolhatják az elmulasztott eseményeket.