A Nemzeti Táncszínház bemutatja – XVII. Keszthelyi Táncpanoráma: Duna Művészegyüttes „Szerelmünk, Kalotaszeg” c. előadása

Időpont: 2019. szeptember 13. (péntek) 19 óra
Helyszín: Keszthely, Balaton Színház Színházterme (Keszthely, Fő tér 3.)

A Szerelmünk, Kalotaszeg c. előadásunk ihletet adó forrása Kós Károly írása. A népművészetre általában közösségi alkotásként tekintenek, s a külső szemlélők hajlamosak nem látni a „mű” mögött az embert, mint alkotó „elemet”. Kalotaszeg is jól példázza, hogy a kis közösségekben szinte hemzsegnek azok az individuumok, akik tehetségükkel és művészi érzékükkel alakították a paraszti kultúrát, a mi esetünkben a néptáncot és a népzenét. Kós Károly felismerte a népművészet, valamint az azt újra és újra „átrajzoló” ember erejét és nagyságát. Kalotaszeg számos kiemelkedő táncost és zenészt adott a népművészetnek, hogy csak néhány nevet említsünk: Mátyás István „Mundruc”, Ifj. Fekete János „Poncsa”, Jankó István „Pitti”, Fodor Sándor (Netti Sanyi), Berki Ferenc „Árus”. Előadásunk az ő sorsukból, életükből, mikrotörténeteiből merít, igyekszik feleleveníteni egyéniségüket.  A produkció zenei és táncanyaga a munkásságuknak köszönhetően fennmaradt kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül.

Jegyár: 2.600 Ft
Szakmai/diákjegy: 1.350 Ft

A rendezvény keretében szeptember 13-án (péntek) 17.30-kor a keszthelyi Fő téren táncház a Duna Művészegyüttessel.

A Balaton Színház Simándy termében fotókiállítás tekinthető meg szeptember 13.  – 30. között Dusa Gábor képeiből Mozaikok a Duna Művészegyüttes múltjából és jelenéből címmel.

e-mail: jegy@balatonszinhaz.hu