Beszélő muzsika – Hegedűről hegedűvel

Bartha Katalin interaktív kamaraestje.

 

“A muzsika maga is beszél, közvetlenül a lélekkel tud kapcsolatot teremteni. De hogy ezt hogyan csinálja… – megpróbáljuk kicsit tetten érni.”

Interaktívnak képzeltem el ezeket az esteket, én elmondom adott darabhoz kapcsolódó érzéseimet, elképzeléseimet, hozzá lehet szólni, kérdezni, vitázni akár, és természetesen el is hangzanak majd azok a művek, amikről beszélgetünk.
A kiindulópont mindig 1-1 konkrét zenemű, zenei gondolat, de itt nem egy adott darab elemzéséről van szó mégsem, nem zenetudományi, zenetörténeti, zeneelméleti előadások ezek, ezekből csak a megértéshez legszükségesebb dolgokat említem, hanem azokat a kapukat próbálom meg körüljárni, és átjárhatóvá tenni, amin keresztül a zene hat ránk. Azokat a mechanizmusokat megismerni, amik működnek bennünk zenehallgatás közben és amitől értjük a zenét, pedig sokszor nem tudunk tudatos szinten megfogalmazni semmi kézzelfoghatót.

(Bartha Katalin)

 

Történetek, szemelvények, érdekességek a hegedű történetéből, személyes élményekből sok-sok zenével Lázár György (zongora) és Nagy Ottó (cselló, viola da gamba) közreműködésével.