Az Abu Dhabiban alakult szoprán – zongora duó két hazai bemutatkozó koncertje

Időpont: 2018. december 19. – 19:30
Helyszín: Széchenyi terem

A soproni születésű Zsubrits Katalin zongoraművésznő és az amerikai szoprán énekesnő, Rachel Mills duója 2018. januárjában alakult Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, ahol mindketten hosszú évek óta élnek, koncerteznek és tanítanak. Műsoruk elegáns, sokszínű, soknyelvű, miközben saját hazájuk művészetét is bemutató tele költészettel és történetekkel, amelyekhez mindenki valamilyen formában kapcsolódni tud. A duó első bemutatkozó koncertjeit Abu Dhabiban tartotta 2018. májusában és júliusában. Dubaiban is több fellépésük volt. Magyarországon két koncertet adnak – 2018. december 16.-án Sopronban a Pannónia Hotel Európa termében és december 19-én a budapesti Duna palotában-, ezt követően pedig három koncertjük lesz az USA-ban, Michiganben és Connecticutban 2018. decemberében és 2019. januárjában.

Rachel Mills amerikai szoprán énekesnő zenei tanulmányait az USA-ban és Walesben végezte. Több opera produkcióban is szerepelt az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Ománban és az Egyesült Arab Emirátusokban. Legfrissebb opera szereplései ez év októberében és júliusában voltak az USA-ban, ahol az Opera Grand Rapids es a Toledo Opera vendége volt (‘Papagena’ szerepében Mozart Varázsfuvolájában). Változatos koncert pályafutást tudhat maga mögött. Szólista vendégként többször is fellépett Abu Dhabiban a New York University Art Centerben és a Walesi Nemzeti Opera zenekarával a Royal Welsh College of Music and Drama intézetében. További szerepei: Első fiú (Varázsfuvola), Anne (Egy kis éji zene), Polly Peacum (Koldusopera). Jelenleg Dubaiban es Abu Dhabiban is tanít.

Zsubrits Katalin magyar zongoraművész, zenei tanulmányait Budapesten és Angliában végezte. Saját hazáján kívül fellépett Angliában, Németországban, Indonéziában, Kuwaitban, Qatarban és az Arab Emirátusokban. Abu Dhabiban sok növendék veszi körül a világ legkülönbözőbb országaiból, ahol nagy hangsúlyt fektet a zenei oktatás színvonalának javítására és a zenére nevelés fontosságára. A Burjeel Hospital Abu Dhabi felkérésére elsô zenész volt abban az emirátusi kórházakban megkezdett “áramlatban”, mely napi szinten élő zenei előadásokat biztosít a helyi kórházakban abban a hitben, hogy a zene gyógyító hatással bír és stresszmentes légkört teremt. Azóta napi tizenkét órányi élő zene fogad mindenkit. Több szóló zongora felvételt is készített a Magyar Rádióban es a Pannónia Stúdióban.

Műsor:
Mozart: L’amero saro costante (az ‘Il Re Pastore’ operából)
Beethoven: O wär ich schon (a ‘Fidelio’ operából)
Rachmaninoff: Siryen’
Rachmaninoff: Z’des khorosho
Rachmaninoff: Vesennie Vody
Rachmaninoff – Kocsis: Vocalise
Samuel Barber: Nuvoletta
Samuel Barber: Sure on This Shining Night
Samuel Barber: Nocturne

Douglas Moore: Silver Aria (a ‘The Ballad of Baby Doe’ operából)
Douglas Moore: Willow Song (a ‘The Ballad of Baby Doe’ operából)
Erkel: Ölj meg engemet, Bánk (a ‘Bánk Bán’ operából)
Kodály: A Csitári hegyek alatt
Kodály: Kitrákotty mese
Faure: Clair de lune
Debussy: Clair de lune
Debussy: Mandoline
Poulenc: Chemins de l’amour

Jegyvásárlás: ticketprotal.hu