A visegrádi hármak

A Duna Szimfonikus Zenekar őszi hangversenysorozatának előadása.

Műsor
Tiszai Péter: Sinfonietta
Wieniawski: 2. hegedűverseny, d-moll (op. 22)
Dvořák: 6. szimfónia, D-dúr, (op. 60)

Közreműködik
Aleksandra Kuls (POL) – hegedű, a 2012. évi 46. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny (Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny) győztese

Vezényel
Deák András

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Tiszai Péter zenei pályája nem a szokványos utat követte: 2004-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. Még egyetemi tanulmányai alatt, Bartók Concertójának hatására kezdett autodidakta módon foglalkozni a klasszikus zeneszerzéssel, mely valódi hivatásává vált. Tanulmányait később Orbán György, majd Vajda János magántanítványaként folytatta. Zeneszerzői palettáján jelenleg közel kéttucatnyi mű található, köztük szólódarabok, kamaradarabok, versenyművek, kisebb színpadi művek és operák. Szóló és kamara koncertek után a „Felnőttek” című nagyzenekari szvitjét – amelyhez „Tömbház” címmel Lackfi János írt kísérő verseket – 2011 őszén a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével mutatta be a közönségnek. A szerző felfogása szerint a kortárs zenéből sem hiányozhat a forma, a dallam, a ritmus és a harmónia. A négy tételes mű a klasszikus zenei formák mintáját veszi alapul. A második tétel szélesen ívelő dallamvonalát kivéve az egész művet kis hangközökben mozgó, könnyen variálható dallamok szövik át. A játékos kezdő – és a záró tételek keretezik a középső lírai és harcos karakter – tételeket, amelyek nem alkotnak lineárisan elmesélhető cselekményt, a szerző szándéka inkább impressziók ébresztése a hallgatóban.

Henryk Wieniawski (1835–1880) világhírű lengyel hegedűművész, a Brüsszeli Zeneakadémia professzora több virtuóz darabot írt hangszerére.

Antonín Dvořák (1841–1904) és Richter János győri születésű karmester barátsága a Szláv rapszódiák bécsibemutatója után erősödött fel. Ekkor ígérte meg Dvořák, hogy a karmesternek ajánlja új szimfóniáját. Richter János a mű angliai bemutatóját vezényelte: „Ma reggel volt az Ön csodálatos művének az első próbája. Büszke vagyok az ajánlásra.” A VI. szimfónia ismeretlenségére egész egyszerűen nincsen magyarázat: kidolgozása, témáinak szépsége ugyanis semmiben sem marad el a cseh mester későbbi szimfóniáitól.

(Zelinka Tamás)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Aleksandra Kuls lengyel hegedűművésznő 1991-ben született. Jelenleg Kaja Danczowska professzor tanítványa a Krakkói Zeneakadémián. 2011-ben a Henryk Wieniawski Nemzetközi Hegedűversenyközép döntőse és különdíjasa, aWronski és a Telemann nemzetköziversenyek díjazottja. Szintén nagy sikerrel szerepelt és díjakat nyert a Qualitá Vonósnégyes vezetőjeként. Számos hegedű és kamarazenei mesterkurzuson vett részt neves professzorok vezetésével. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bérlet – és jegy árak
Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet egyenként: 11 500 Ft. | Az Őszi Bérlet ésTavaszi Bérlet együttes megvásárlása esetén az ár: 21 000 Ft. | Az Őszi Bérletés Tavaszi Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 2900 Ft. A Családi matiné Bérlet: 4 900 Ft. | A Családi matiné Hangversenysorozategy előadására szóló jegy: 1200 Ft. Áraink 27% áfát tartalmaznak.

Megvásárolhatóak hétköznap 10 és 18 óra között (koncertek napján az előadáskezdetéig!) a Duna Palota portáján (1051 Bp., Zrínyi u. 5. | +36 1 235 5500) vagy a www.jegy.hu | www.jegymester.hu weboldalakon.

Információ
www.dunaszimfonikusok.hu | +36 1 355 8330 | duna.szimf@dunapalota.hu