Magyar kézművesség 2014

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2014. július 28-a és augusztus 28-a között a Belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában mutatkozik be nyári kiállításával, a MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2014 és KÉZMŰVESSÉG A VENDÉGLÁTÁSBAN címmel meghirdetett kettős pályázat szakmai zsűri által válogatott anyagával.

A tárlaton összesen 243 hazai és határon túli magyar alkotó – népi kézművesek, kézműves iparművészek; egyéni résztvevők és alkotóközösségek – természetes alapanyagokból, különböző kézműves technikákkal készült pályamunkái szerepelnek.

  • A kiállításon részben napjaink kézművességének legújabb, legszebb alkotásai láthatók – tematikai kötöttség nélkül. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívum-kincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, egyéni tervezésű tárgyak: pl. az otthon igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); fa- és textiljátékok, kések; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai.
  • A kiállítás konkrét tematikája a vendéglátást, a gasztronómiát, az étel- és italkultúrát állítja a középpontba. Olyan tárgyak, alkotások jelennek meg, amelyek az ételek, italok kínálásával, fogyasztásával kapcsolatosak (étkészletek, tálalók, boros, pálinkás készletek, fakupák, terítők, szalvéták), vagy az elkészítésükhöz, tárolásukhoz köthetőek (konyhai kellékek, főző- és sütőedények, kések, kötények, kosarak).

A kiállítás augusztus 7-e (a hivatalos, zártkörű megnyitó ünnepség) és augusztus 20-a kivételével minden nap 10-17 óra között a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben tekinthető meg.

A kiállítás anyagáról háromnyelvű színes fotóalbum készül.