Firenzei Emlékképek II.

Dante: Isteni Színjáték – Pokol és Purgatórium.<br> Madarassy István ötvös-, szobrászművész kiállítása.

A Firenzei Dante Múzeum meghívására, immár másodszor, – két évvel ezelott Dante Isteni színjátéka, a Pokol 34 képével – , ez év októberében pedig a Purgatórium 33 képével szerepelhettem, amely most a Magyar–Olasz Kulturális Évad keretében, a Duna Palota Falk Miksa termében lesz látható a magyar közönség számára…
A POKOL-ból a PARADICSOM-felé a PURGATORIUM-on keresztül vezet az út. Tehát most a PURGATÓRIUM egyes énekeit I–XXXIII-ig álmodtam, komponáltam és készítettem el vörösrézlemezből hegesztve és végkifejletként „tűzecsettel „színezve (megfestve).
Amíg a POKOL főleg jelképekkel ábrázolt, addig a Purgatórium elbeszélő jelleggel a figurák (alakok) segítségével és azok sokszínűségével meséli el az utat a PARADICSOM felé.
Az énekek történéseit a figurák mozdulatával és azok kéztartásával – mint a régi krónikákban és kódexekben – fejezem ki, mesélem el.
Fontos, hogy a kezeken keresztül a szemlélő érzékelje, hogy mi az ami a képek „mezején” történik, mert van bőven történés.
Az egyes lemezeken a kompozíciót úgy alakítottam ki, hogy a figurák lelépnek, vagy túlnyúlnak a lemez szélein, azért, hogy a mondanivaló jobban kiteljesüljön!

Ha ezt sikerült a néző számára is érthetővé tenni, akkor az öröm számomra is és így elértem a célom!

Madarassy István

MEGNYITÓ

2013. november 6. (szerda) 17 óra

A vendégeket köszönti:
Őexcellenciája Maria Assunta Accili, Olaszország Magyarországi Nagykövete
Prőhle Gergely, EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár
Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója

A kiállítást megnyitja:
Dr. Manuela Bartolotti-Ablondi művészettörténész

Közreműködik:
Fülei Balázs, Junior Prima Díjas zongoraművész

A tárlat december 1-ig, naponta 9 és 18 óra között, ingyenesen tekintheto meg.