Dilinkó Gábor naiv festő kiállítása

Bizsu, az újpesti cigány fiú – polgári nevén Dilinkó Gábor naiv cigány festő, akit II. Erzsébet brit királynő is kitüntetett – négy hónapos terhes barátnőjét keresve keveredett a Corvin közbe…,

“Valahol bent Pesten csavarogtak, jött a tömeg, harsogták: Aki magyar, velünk tart! Ő velük ment” – emlékszik vissza Bizsu. A saját indíttatásáról ezt mondja: “Annyit tudtam, hogy ruszkik haza! Menjenek haza az idegen katonák, mi ezek ellen harcoltunk. Engem az ideológia abszolút nem érdekelt.”Az élettárs, a tizenhét éves cigánylány, akit Kócos vagy Kócoska néven ismertek a szabadságharcosok, a Corvin-köz egyik parancsnoka lett. Polgári neve Szabó Ilonka volt. A Práter utca végén lőtték agyon, 1956. október 28-án. Emléktáblája van a Corvin közben.Bizsu, aki akkor 22 éves volt, november 4-én, a szovjetek általános támadásakor sebesült meg, fejlövést, comblövést és tüdőlövést kapott. “Sok cigány harcolt a forradalom alatt. Voltunk a Corvin közben tíz-tizenketten romák. Ám ők mind muzsikus cigányok voltak, nem oláhcigányok” – emlékezett.

Mátyásföldön lakik egy 19 négyzetméteres helyiségben, a volt szovjet laktanya területén.

1929-ben született Újpesten. Nyolc éves korában állami gondozásba került, s mint állami gondozott paraszti családokhoz volt kihelyezve.  Négy elemit végzett.  Édesanyja a háború után vette magához, de nagybátyjánál is nevelkedett, ahol a szegkovács mesterséget kezdte el tanulni. Később bőrgyári munkás lett. 1975-ben történt autóbusz-balesete után kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel, különleges alkotásait az ujjaival festi. A hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére több mint száz festményét ajánlotta fel. 1985-ben, az Európai Kulturális Fórum idején, a Néprajzi Múzeumban rendezett Magyar Naiv Művészet kiállításon 12 festménnyel szerepelt. Ekkor figyelt fel rá a sajtó, ugyanebben az évben a televízió “Életet az éveknek” című műsora, majd a Stúdió ’86 mutatta be munkásságát. 1982 óta számos csoportos kiállításon vett részt  és  több  önálló  tárlata  is  volt. Munkái külföldre  is eljutottak:  1985-ben  a lengyelországi Szczeczinben, 1986-ban Lipcsében  (Németország) mutatták be alkotásait.

(http://www.szmm.gov.hu)

A kiállítást megnyitja Bíró Ildikó a Duna Palota igazgatója, a művészt Balogh Tibor grafikus-festőművész, a Roma Galéria vezetője méltatja, verset mond Káli-Horváth Kálmán előadóművész.
A megnyitó szeptember 8-án 17 órakor lesz.

A kiállítás megtekinthető szeptember 28-ig a Duna Palota nyitvatartási ideje alatt 9 és 18 óra között. A belépés díjtalan