Tizennyolc – az Udvari Kamaraszínház történelmi drámaelőadása

Időpont: 2019. november 16. (szombat) 19 óra

Történelmi dráma
Szabadkán születtem, Délvidéken. Tőlünk tizenegy kilométerre északra húzódott a magyar határ. A városban mindenki folyékonyan beszélt magyarul. Ha az ember nagyritkán olyan délről betelepített jöttmenttel futott össze, aki nem értett magyarul, az eseményszámba ment, hírértékkel rendelkezett. A családom megkérdőjelezhetetlen magyarságtudattal rendelkezett. A gyermekszobában a mesék szinte mindig a Magyar Királyságról, és az érte küzdő hősökről szóltak. Sokáig fel sem fogtam, hogy nem Magyarországon élek. Ez a tény az iskolában vált egyértelművé. A magyar történelmet tanultuk, egészen az I. Világháborúig. Ott megállt a világ, megállt a tananyag, eltűnt minden magyarázat, csend ült el minden tanáron, minden osztályon, minden gyermek mindenre kíváncsi izgága lelkén. Bár többségben voltunk szülővárosunkban, mégis kisebbség lettünk. Mi történt velünk azon az őszön? Senki erre semmilyen választ nem tudott adni. Később kaptunk ugyan válaszokat, de azok messze voltak attól, hogy megnyugtatóan kielégítsék természetes érdeklődésünket. A dátumot, az eseményt és az abban résztvevő személyeket sűrű homály fedte. Súlyosbította a helyzetet, hogy ezt a sűrű homályt, vagy inkább sötét éjszakát, a félrebeszélés és a tudatlanság köde övezte. Ennek ellenére mindig is éreztem, hogy a ködön túl rejtőzik a jelenünket eredményező múltunk egyik legfontosabb eseménye. Minél inkább tudatára ébredtem, hogy a szülőföldem nem tartozik a hazámhoz, annál inkább egyértelművé lett számomra, hogy koronázó nemzetből szolganéppé süllyedtünk.
Később, amikor sűrűn lapozván a drámairodalmat, Rómeó és Júliától a királydrámákon keresztül III. Richárdig értem, egyre jobban nyomasztott az a tény, hogy a lendületes, fordulatokban gazdag történelmünk miért nincs színpadra írva? Hogyan juthatott el egy olyan közösség, mint a magyar, amely oly sok évszázadon keresztül szinte folyamatosan fegyverrel védte hazáját, egy sorsdöntő háború végén az önkéntes önlefegyverzésig, a pacifizmusig, majd a nemzeti önpusztításig? Hogyan uralkodhatott el az a vakság, amely megakadályozta a tisztánlátást, amely egyértelművé teszi minden háború alatt, hogy nem csak a háború a politika folytatása más eszközökkel, de a háború utáni béke is a háború folytatása más eszközökkel. (Andrási Attila)

Szereplők:
Stelly Zsófia
Szorcsik Kriszta
Boros Ádám
Dóczy Péter
Incze Máté
Kákonyi Tibor
Kálló Béla
(Jászai Mari-díjas)
Krizsik Alfonz
Szabó Sipos Barnabás
Pelsőczy László

Hegedűn kísér:
Nédó Olga Prima- és Kölcsey-díjas hegedűművész

Díszlet-és jelmeztervező:
Húros Annamária

Dramaturg:
Szigeti Réka

Írta és rendezte:
Andrási Attila

Udvari Kamaraszínház
A magyar nemzet történelmi színháza

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyek személyesen válthatók az Interticket ismert jegyirodáiban országszerte.
A telefonon vagy emailben előre megrendelt jegyeket, az előadás kezdete előtt egy órával vehetik át az előadás helyszínén. Előzetes telefonos egyeztetés után, hétköznap 10-16-ig az Újvilág utca 35/a (4-es kapucsengő) szám alatt is lehet jegyet vásárolni.

Internetes jegyvásárlás: www.jegy.hu

Jegyrendelés és jegyinformáció:
jegy@mkuk.hu
+36 70 905 7393 – Nédó Olga kulturális vezető
+36 30 954 8664 – Márton Zoltán színházi titkár

Jegyáraink:
3500, 3000, 2000 Ft
(előadástól és helyszíntől függően)