Magyar Kézművesség – 2020 valamint a magyar sport – kézműves szemmel

Időpont: 2020. július 26. – augusztus 15.

A kiállítást – az IPOSZ-szal közösen azonos címmel kiírt – nyílt pályázat előzte meg, amelyre az ország minden részéből érkeztek a természetes alapanyagokból, különböző kézműves technikákkal készült alkotások. A 40-50 művészi kézműves szakma mintegy 100 képviselőjének több mint 160 alkotását néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri válogatta, minősítette.

A kiállítási anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát reprezentálja, másik része a magyar sport témakörét mutatja be kézműves eszközökkel. A témakör meghirdetésével a sport és a művészet kapcsolatát kívántuk erősíteni. A népi kézművesek és kézműves iparművészek a magyar sport sikereit, bajnokait, egyéniségeit mutatják be kézműves eszközeikkel, illetve általában a sportolás, a testmozgás szépségeit ábrázolják.

Az előbbire jó példa Molnár István 1936-os olimpiai bajnok vizilabdázó vagy Sarlós György olimpiai ezüstérmes evezős megformálása. Az utóbbira pedig a múlt népi sportjátékának, a métának népviseleti babákkal történő ábrázolása, a különböző sportágak megjelenítése tűgobelinen vagy az aranycsapat tagjai arcképének tojásokra maratása.

A művészet és a sport kapcsolatát erősítheti, hogy több kiváló eredményt elért sportoló, (köztük olimpiai és világbajnokok) ajánlotta fel relikviáit a kiállításra sikereit, egyéniségeit, bajnokait.

A kiállításon látható Kovács Katalin olimpiai dobogót megjárt, aláírásokkal, bíztatásokkal teleírt magyar zászlója, Erdei Zsolt és Balzsay Károly profi világbajnoki öve, Ferjáncz Attila, Talmácsi Gábor és Besenyei Péter sisakja, Besenyei Péter és Kiss Norbert által megszerzett kupa, A vizilabdázó olimpiai bajnok Decker Ádám világbajnoki ezüstérme, riói olimpiai emlékérme, a tavalyi budapesti vívó világbajnokság plakátja és kabalája. A közeli és távoli sportsikerek relikviái – pl. az 1989-ban Szegeden rendezett ifjúsági evezős világbajnokság érmei, a Vancouverben megrendezett szenior jégkorong világbajnokság emléktárgya Kassai Viktor jóvoltából –  is kiállításra kerültek.

A legjobb alkotók díjazása az alapítvány által szervezett, a tervek szerint december első felében megnyíló 27. Betlehemi jászol kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségén történik majd. A két kiállítás anyagáról erre az időpontra készül el a magyar-angol-német nyelvű színes, keménytáblás, reprezentatív album, amelyben minden kézműves egy-egy alkotásának tárgyfotója lesz látható.

 

A kiállítás július 26. és augusztus 15. között naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg a Duna Palota Falk Miksa termében.