Fehér Szarvas – az Udvari Kamaraszínház történelmi drámaelőadása

Időpont: 2019. október 30. (szerda) 19 óra

Történelmi dráma
Témája azon sorsok lendületes ütközése, amelyek – a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a trianoni kataklizmát követő felfordulás és a csonka nemzetállam konszolidációja idején – lentről foggal, körömmel törnek utat maguknak felfelé, fentről bénultan zuhannak. Közben az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege, kialakulóban a bethleni konszolidált kapitalizmus, Sopron körül önkéntesek harcolnak, a király visszatér, majd Budaörsnél megáll. A világ, amely volt, végleg letűnik.
Egy házasság, melyen átgázol a történelem. Egy szépasszony, aki könnyed lábbal táncol az érte epekedő urak gyűrűjében. Történik a múlt század második évtizedének elején, utolsó koronázott Királyunk két hazatérési kísérlete között, Erdélyben és a Székesfővárosban.
Háttérben az elszakított magyarság vesszőfutásának kezdete jogfosztottságának első napjaiban, valamint a Székesfőváros megfeszítettsége Királya és Kormányzója között. Előtérben az összeomlás körhintája, amely véletlenszerűen taszít méltót a sárba, és repíti az alantast akár magas méltóságra.
Mindez az akkor frissen balkanizált Közép-Európában, amely a birodalmi létből gyarmati alárendeltségbe tart. Ádáz küzdelem a „Boldog Békeidők” továbbálmodói és az új helyzet haszonélvezői között.
Nagy Magyar Királyság vagy kisebb nemzetállam? Hogyan lehet akkor is embernek, magyarnak maradni, ha a becsület és a tisztelet értékét arra méltatlanok a távol ködébe taszítanák, s életünkön kopogtatás nélkül masírozik át a megfélemlítés, a terror, bizalmunkat meglopják, arcul köpik, s szégyentelen rágalmak szövevényes hálójában fuldokolva próbálunk azonosnak lenni korábbi önmagunkkal? Merjük-e hinni, hogy van, amit nem vehetnek el tőlünk, mert bennünk, általunk él tovább?
Karakán László, egy elveszejteni kívánt, dicső kor utolsó fehér szarvasainak egyike, a Katonai Mária Terézia Rend kitüntetett tisztje megpróbáltatásain keresztül valós képet kapunk a 20-as évek elejének magyar viszonyairól s példát bátorságból, hitből, emberségből, hazaszeretetből és szerelemből.

Szereplők:
Karakán László – Szabó Sipos Barnabás
Irma, a felesége – Szemerédi Bernadett
Dorottya/Adél – Stelly Zsófia
Géza – Széplaky Géza
A Király titkára – Dóczy Péter
Lehár – Kákonyi Tibor
Fáni – Jónás Gabriella
Ezredes/Villanyszerelő – Krizsik Alfonz
Főhadnagy – Kálló Béla (Jászai Mari-díjas)

Jelmez:
Harák Judit

Díszlet:
Húros Annamária

Dramaturg:
Szigeti Réka

Rendezte:
Andrási Attila

Udvari Kamaraszínház
A magyar nemzet történelmi színháza

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyek személyesen válthatók az Interticket ismert jegyirodáiban országszerte.
A telefonon vagy emailben előre megrendelt jegyeket, az előadás kezdete előtt egy órával vehetik át az előadás helyszínén. Előzetes telefonos egyeztetés után, hétköznap 10-16-ig az Újvilág utca 35/a (4-es kapucsengő) szám alatt is lehet jegyet vásárolni.

Internetes jegyvásárlás: www.jegy.hu

Jegyrendelés és jegyinformáció:
jegy@mkuk.hu
+36 70 905 7393 – Nédó Olga kulturális vezető
+36 30 954 8664 – Márton Zoltán színházi titkár

Jegyáraink:
3500, 3000, 2000 Ft
(előadástól és helyszíntől függően)