A változatosság gyönyörködtet

Időpont: 2019. december 6. (péntek) 19 óra

MŰSOR
Csajkovszkij: Vonósszerenád, op.48
Dávid Gyula: Brácsaverseny (1950)
Schumann: 4. (d-moll) szimfónia, op.120

KÖZREMŰKÖDIK
Radnai Róbert – brácsa

VEZÉNYEL
Ligeti András

MŰSORVEZETŐ
Zelinka Tamás

<hr>

„Véletlenül szerenádot írtam vonószenekarra négy tételben… rettenetesen kedvelem. Formája nagyon kellemes, mert csak öt szólamra van szükség.” – írta kiadójának. A moszkvai bemutatón a közönség első hallásra szívébe zárta a művet, amely Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) egyik legnépszerűbb zenekari darabja lett.

Dávid Gyula (1913-1977) zeneszerző műveinek stílusa-hangvétele a Bartók és Kodály utáni zeneszerző-nemzedék jellegzetes magyar hangját gazdagítja egyéni színekkel. Első átütő sikerű kompozícióját, a Brácsaversenyt Lukács Pál mutatta be 1951-ben, Ferencsik János vezényletével.

„Szimfóniámnak ’Clara’ lesz a címe: őt akarom benne lefesteni fuvolákkal, oboákkal és hárfákkal” – jelentette ki Robert Schumann (1810-1856) német zeneszerző röviddel azelőtt, hogy elkezdte volna komponálni 4. szimfóniáját. Úgy tűnik, hogy Schumann a munka közben a zenei portré ötletét elvetette, mert a végeredmény egy szünet nélküli négy tételes mű lett, melyeknek közös alaphangja a lendület, a lázas erőfeszítés.

<hr>

Radnai Róbert brácsaművész zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BTI-ben és az LFZE Szegedi Tudományegyetemen végezte, Nagy Ágnesnél. Ezután Németországban tanult, Prof. Diemut Poppen-nél, és Salzburgban Igor Ojsztrah-nál. Játszott a Klagenfurti Szimfonikus Zenekarban, a Mannheim-i Filharmonikusoknál és rendszeresen koncertezik a Würth Philharmoniker-nél. Szólókoncertjei voltak a Zeneakadémián, Kecskeméten, Marosvásárhelyen. 2017 óta tagja a Duna Szimfonikus Zenekarnak, mint a brácsa szólam vezetője.

Ligeti András karmester 1977-től az budapesti Állami Operaház koncertmestere, ahol 1981 és 1985 között karmestere is tevékenykedett. A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen dirigált vezető hazai és külföldi szimfonikus zenekarokat. Előbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, igazgató-karmestere volt, majd 1997 és 2008 között a Matáv, majd Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Egyetemi docensként éveken keresztül vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát, később ugyanitt a karmesterképző munkáját is irányította. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész.

(Zelinka Tamás)

<hr>

 

Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet egyenként: 12 000 Ft. | Az Őszi Bérlet és Tavaszi Bérlet együttes megvásárlása esetén az ár: 22 000 Ft. | Az Őszi Bérlet és Tavaszi Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 3 200 Ft. A Családi Matiné Bérlet: 5 500 Ft. | A Családi Matiné Hangversenysorozat egy előadására szóló jegy: 1 900 Ft. Áraink 27% áfát tartalmaznak.

A Duna Szimfonikus Zenekar a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

Jegyek kaphatók a Duna Palota portáján és a www.jegy.hu honlapon.